1966: Sy werd ontdekt

In de daaropvolgende jaren kwamen er steeds meer klimmers naar Freyr en dat was één van de redenen om uit te kijken naar een minder bekend en dus rustiger klimgebied. Het werd uiteindelijk Sy, langs de Ourthe, in de buurt van Hamoir, waar een aantal klimmers op een regenachtige zondag eens is gaan kijken. En het bleek een goede gok: prima klimwanden, bijna geen klimmers en bovendien was er ook nog een kampeerterrein in het smalle Ourthe-dal langs een doodlopende weg. Wat een verschil met de winderige hoogvlakte langs de weg in Freyr!

Eerste klimweekend in Sy, april 1966
Daarna was de beslissing snel genomen en het eerste Sy-weekend werd gehouden op 10 april 1966. Sy werd sindsdien de vaste klim- en kampeerplaats voor de Kletterclub Rotterdam, die kort daarvoor de brandweertoren in Schiedam moest verlaten, omdat de verouderde brandweerkazerne werd afgebroken. De eerste jaren was er sprake van “carpoolen” en werden ‘s nachts na aankomst de tentjes opgezet in Sy, Freyr of Blens, want ook de Eifel was een leuk klimgebied. De familie Blom zette als eerste Hollanders een caravan neer in Sy en zij hadden steevast aanloop, zeker wanneer het regende, of wanneer het kouder werd.

Kamperen: eerst tent, toen caravan
Nadat Hubert, “de champêtre”, die altijd het kampeergeld plus borrel en sigaar kwam ophalen, overleden was, veranderde de camping. De gemeente Vieuxville liet het terrein in percelen verdelen, die je per jaar kon huren en een groot aantal leden van de Kletterclub Rotterdam nam een vaste standplaats. Aanvankelijk zette iedereen zijn tent erop, maar die zijn helaas geen lang leven beschoren, zeker als je ze een seizoen laat staan. En dus beschikte bijna iedereen binnen een paar jaar over een tweedehands caravan. Voor de verstokte kampeerders werden enkele terreintjes langs de Ourthe afgehuurd, waar de tenten mochten staan als je er zelf was. Ook met de nieuwe “Chef de Camp”, genaamd Ernest, was er sprake van een prima contact.