Sportklimmen

Algemene kliminformatie.

In de tweede helft van de vorige eeuw heeft Sy zich stap voor stap ontwikkeld tot een waar klimparadijs. Na een klimverbod van bijna 20 jaar is het sinds kort gelukkig weer mogelijk om in de regio Sy op diverse rotsmassieven weer te klimmen. Wil je gaan klimmen in België? Dan heb je de NKBV-klimjaarkaart nodig. Hiermee ondersteun je pacht en onderhoud van de klimgebieden. Bekijk ook alle informatie over toegang, parkeren en speciale regels die gelden voor de 17 klimgebieden waar je momenteel met de NKBV-klimjaarkaart kunt klimmen.

18 april 2015: Feestelijke heropening Rochers de la Vierge in Comblain-la-Tour.

De Belgische Klim en Bergsport Federatie viert op 9 mei dat het klimgebied 'Rochers de la Vierge' bij Comblain-la-Tour sinds 2014 weer open is. Je bent op deze dag van harte welkom om te komen klimmen en om mee te doen met de andere activiteiten waaronder een BBQ. Van de oorspronkelijke 150 klimroutes zijn inmiddels weer een zestigtal routes en varianten toegankelijk. De overige routes blijven, ivm natuurbehoud en het voorkomen van problemen met omwonenden, gesloten.

De Rochers-de-la-Vierge bieden een mooie aanvulling op 't klimmen in België. Liefhebbers van het technisch klimmen, zoals je het ook in Freyr kunt vinden, kunnen zich hier helemaal uitleven. De routes in de hoofdwand op de Arête de Chirmont worden gekenmerkt door minuscule greepjes en nog kleinere treedjes. En door de de zonnige ligging is het een ideaal gebied om ook in de winter te klimmen.

Voor een topo van dit bijzondere klimgebied, kun je o.a. terecht bij de NKBV webshop . Trouwens, wil je een impressie van wat dit klimgebied zoal aan natuurschoon herbergt? Lees en bekijk dan ook nog even dit artikel.

28 juli 2014: Klimmen in de regio Sy.

In de regio Sy is het momenteel mogelijk te klimmen op de volgende rotsmassieven:
-- Rocher des Vignobles;
-- Tunnel des Trous;
-- La Vierge (dit is niet de Vierge van Comblain-la-Tour);
-- Du Banc.
Voor een overzicht van de rotsmassieven in de buurt van Sy, klik op het kaarje hiernaast. En voor de topo's van Vignobles of La Vierge: klik op de links hierboven.