Tukhut: Fietsen

In de onderstaande tabel vind je een beknopt overzicht van de diverse fietsroutes die we inmiddels op www.tukhut.nl online hebben staan. Mocht je zelf een fietstocht (toertocht, MTB) in de regio Sy hebben gemaakt en hiervan een mooie beschrijving en/of foto's beschikbaar hebben, dan horen we via info@tukhut.nl graag van jou. Wij gaan de door jou gerealiseerde en ingediende fietstocht vervolgens opnemen in ons fietsroute-overzicht dat voor iedereen toegankelijk is.

Datum Titel Afstand Type Auteur
2016-08-09 Over hoog- en laagvlaktes 66,9 km toertocht Andreas Dijk
2014-10-20 Even naar La Roche 98,0 km toertocht Andreas Dijk
2014-10-19 Met 'n grote boog om Durbuy
63,5 km toertocht Andreas Dijk
2014-09-30 Bois de Grandhan 14,6 km MTB lokale VVV
2014-09-30 Bois de Vinee
25,4 km MTB lokale VVV
2014-09-30 Ronde des Megalithes 27,4 km MTB lokale VVV
2014-05-21 Maastricht - Sy 75,0 km toertocht André Kol & José
2006-05-21 De kuitenbijter 49,6 km toertocht Ben en Machiel Kuipers
2005-09-10 Kort maar krachtig 30,0 km toertocht Leo Bisselink, Piet Kennis

9 augustus 2016: Nieuwe fietsroute online.

De laatste jaren weten steeds meer fietsers de weg naar de Tukhut te vinden als ideale uitvalsbasis voor hun fietstochten. En dus is het de allerhoogste tijd om ons aanbod aan Tukhut fietsroutes weer eens met een mooi traject uit te breiden. Met veel dank aan Andreas Dijk, onze vaste fietsroute-auteur, presenteren we met gepaste trots de volgende fietsroute: Over hoog- en laagvlaktes.
We willen je tevens uitnodigen deze route op korte termijn eens te fietsen en meteen van GPS-coördinaten te voorzien en die informatie via info@tukhut.nl aan te leveren.

12 januari 2015: Twee nieuwe fietsroutes online.

De laatste jaren weten steeds meer fietsers de weg naar de Tukhut te vinden als ideale uitvalsbasis voor hun fietstochten. En dus is het de allerhoogste tijd om ons aanbod aan Tukhut fietsroutes eens met twee mooie trajecten uit te breiden. Met veel dank aan Andreas Dijk, presenteren we met gepaste trots de volgende fietsroutes:
-- Met een grote boog om Durbuy (63,5 km);
-- Even naar La Roche (98,0 km).
We willen je tevens uitnodigen een of beide routes te fietsen en meteen van GPS-coördinaten te voorzien en die informatie via info@tukhut.nl aan te leveren.

30 oktober 2014: Een drietal prachtige MTB fietsroutes online.

Met dank aan Lieneke en Hans Castel, en niet te vergeten dankzij de lokale VVV's uit de regio (Barvaux, Durbuy, Hamoir), presenteren we je graag een drietal interessante mountainbike routes. Het betreft de volgende afwisselende en sportieve trajecten:
-- MTB Bois de Grandhan (14,6km); vertrek vanuit Durbuy.
-- MTB Bois de Vinee (25,4km); vertrek vanuit Durbuy.
-- MTB Ronde des Megalithes (27,4km); vertrek vanuit Barvaux.
Voor de routes die vanuit Durbuy vertrekken, geldt dat je prima langs de Ourthe vanuit Sy naar Durbuy (en terug) kunt mountainbiken. En mocht je zelf nog andere interessante MTB fietsroutes uit de regio Sy "tegenkomen", dan ontvangen we die informatie graag van je via info@tukhut.nl . Alvast heel veel fietsplezier gewenst !!!

Er staan al een tijdje een drietal mooie fietsroutes op de Tukhut-website: "Kort maar krachtig", "de Kuitenbijter" en de onvolprezen route Maastricht - Sy. Die laatste route is destijds, met dank aan André Kol & José Verheugd, tot stand gekomen. Inmiddels was het tijd voor een actualisering die dankzij de noeste arbeid van Andreas Dijk onlangs is gerealiseerd. Maastricht - Sy is en blijft een mooie en afwisselende fietsroute die het proberen zeker waard is. Startpunt van deze grotendeels Belgische fietstoer is het station van Maastricht. Via pittoreske plaatsjes als Eijsden, Ravel, Tilff, Esneux en tenslotte Hamoir kom je, na 75 meest vlakke fietskilometers, bij 't eindpunt, de Tukhut in Sy.

Dankzij de inspanningen van Machiel en Ben Kuipers kunnen wij een nieuwe fietsroute aanbieden die zaterdag 13 mei jl. door hen is gefietst in de omgeving van Sy. Een mooie route van bijna 50 km lengte die je voor 80% over autoluwe wegen door een schitterend stuk van de Ardennen voert. Echt lang zijn deze klimmen niet, maar na de eerste vlakke aanloop van +circa 4 km, gaat 't verder heuvel op en heuvel af. Dus enige fietsconditie in combinatie met een goede fiets, is zeker aan te raden.

Eindelijk is het zo ver! Dankzij Piet Kennis en Leo Bisselink, twee aan het fietsen verslingerde Tukhut-gasten, kunnen we je nu de eerste Tukhut fietsroute aanbieden. Piet en Leo hebben medio juli 2005 namelijk een aantal dagen in de Tukhut overnacht en meteen de verschillende routes die ze hebben gefietst voor jou in kaart gebracht. Dit als voorbereiding op hun 1400 km lange fietstocht in september 2005 van Noord-Brabant naar Zuid-Frankrijk.

De meeste fietsroutes vertrekken natuurlijk vanaf de Tukhut in Sy. Maar hoe je het ook wendt of keert: er zijn eigenlijk slechts vier manieren om vanaf onze Tukhut per fiets/sportfiets goed het Ourthe-dal uit te komen.

Richting Filot, nummer 1
-- vanuit de Tukhut linksaf, onder spoor door;
-- weg volgen met de bocht naar links;
-- na circa 1300m klimmen, op Y-splitsing linksaf.
Richting Vieuxville, nummer 2
-- vanuit de Tukhut linksaf, onder spoor door;
-- weg volgen met de bocht naar links;
-- na circa 1300m klimmen, op Y-splitsing rechtsaf.


Richting Palogne, nummer 3
-- vanuit de Tukhut linksaf, voor spoor naar rechts;
-- via voetgangersbrug over spoor de Ourthe oversteken;
-- stroomopwaarts Ourthe volgen over fietspad naar Palogne.
Richting Verlaine, nummer 4, 5 en 6
-- vanuit de Tukhut linksaf, voor spoor naar rechts;
-- via voetgangersbrug over spoor de Ourthe oversteken;
-- stroomafwaarts Ourthe volgen over weg richting Verlaine;
-- dan naar N831, naar Tohogne of naar N806 (via Herbet).

Algemeen

Wielrennen, toerfietsen, mountainbiken en ATB-en zijn de laatste jaren enorm booming. Met miljoenen fietsfanaten staan wielrennen, toerfietsen en mountainbiken in de top-3 van populairste sporten in Nederland. Niet alleen ervaren rijders, maar ook de minder ervaren rijder wil graag een tandje harder trappen om grenzen te verleggen. Maar hoe weten fietsers hoe ze goed voorbereid aan de start verschijnen van een tocht? Waar moet je bij de voorbereiding zoal aan denken? We geven een paar tips.

Materiaal

-- Rijd op een fiets die bij jou past qua maat, soort en voorzieningen.
-- Een fiets met minimaal 15 versnellingen is zeker aan te raden.
-- Laat je fiets tijdig door een vakman controleren en onderhouden.
-- Kom met deugdelijk en goed onderhouden materiaal aan de start.
-- Controleer vooraf: stuurspeling, wielspeling en spaakspanning.
-- Zorg voor goed opgepompte banden en controleer loopvlak.
-- Neem reservemateriaal mee (band, plakset, fietspompje).
-- Bij (onverhoopt) fietsen in het donker: zorg voor verlichting.

Kleding

Goed passende fietskleding is belangrijk. Daarbij dien je rekening te houden met de (verwachte) weersomstandigheden van de dag van de tocht. Wind en regen kunnen je op delen van uw route behoorlijk parten spelen. Bij onbewolkt en zonnig weer, is enige zonnebrand geen overbodige luxe. Het dragen van een fietshelm is zeer aan te raden. Voor fietsen tijdens schemering of in 't donker: draag sowieso opvallende en goed reflecterende kleding. Laat je over fietskleding en helm adviseren door uw rijwielhandelaar of in een goede sportzaak.

Voeding

Blijf eten en drinken tijdens je fietstocht. Neem ieder uur iets te eten en te drinken. Boterhammen, mueslirepen, sultana's of als het eten moeilijk gaat een sportdrank met mineralen en koolhydraten zijn prima. Houd de bidon gevuld met water of een sportdrank. Een extra bidon met water is tijdens een lange tocht geen overbodige luxe. Bij warm weer en veel vochtverlies is het belangrijk extra te drinken. Af en toe iets hartigs (een pittige kop soep) is zeker niet verkeerd. En les je dorst bij voorkeur niet met ijskoude of koolzuur- of alcoholhoudende dranken.

Training
Diverse fietsroutes zijn langer dan 50 km en gaan, per definitie, over heuvelachtig soms bergachtig terrein. Een goede conditie en training als voorbereiding is van belang. Samen met een familielid, vriend, collega of kennis fietsen, zorgt voor een stukje extra motivatie en afwisseling.