Tukhut: Rondleiding

Tukhut verblijfsruimte

Misschien wel de belangrijkste ruimte van de Tukhut: de verblijfsruimte. Er hangen hier heel wat prachtige foto's en kaarten aan de muur. Hier kun je, bij weer of geen weer, je al dan niet gezonde maaltijden nuttigen en een gezellige avond doorbrengen. Voor de kinderen zijn er spelletjes en we hebben diverse boeken over de natuur en de bergen in onze kleine maar waardevolle boekenkast staan. Onze verblijfsruimte, ingericht met stevig meubilair, ademt verder de sfeer van een echte berghut.

Tukhut keuken

Ook niet onbelangrijk. Een goed ingerichte keuken die voorzien is van: een tweetal grote koelkasten, 2 grote degelijke aanrechten met spoelbakken, 3 fornuizen met een totale capaciteit van 12 pitten en veel handige opbergvakken voor alle meegebrachte proviand en kookingrediënten. Tevens zijn er meer dan voldoende serviesgoed, glazen, mokken, bestek, potten en pannen aanwezig. Een paar koffiezetapparaten, een magnetron, 'n elektrische oven en een goede afzuiginstallatie completeren het geheel.

Tukhut bar

Dit strategisch gelegen ontmoetingspunt mag echt 'n onmisbaar element van de Tukhut worden genoemd. Onze bar, eenvoudig van opzet en toch voorzien van al het noodzakelijke. Voor een bedrag van 5 of 10 euro kun je bij de Patron een Tukhut barkaart aanschaffen waarop vervolgens al je bestellingen netjes worden afgestreept. De Tukhut barkaart blijft onbeperkt geldig. Dus ook bij 'n volgend bezoek aan de Tukhut kun je het resterende tegoed op je "oude" barkaart gebruiken. Maar laat dat je niet weerhouden om ook je medegasten eens te tracteren.

En het assortiment? Wat dacht je van een heerlijk Palmpje, een Leffe, Westmalle, Trappist of een flesje Jupiler bier? Of ga je liever voor de rode en witte wijn die per glas of fles kan worden geserveerd? En last but not least: Voor de non-alcoholisten hebben we drankjes als spa rood, cola, sprite en jus d'orange in de aanbieding. En mocht je de patron een keer willen helpen door te assisteren bij de bardienst? Gewoon doen! O ja, wellicht ten overvloede: De bar-opbrengst van de Tukhut komt natuurlijk de exploitatie van de Tukhut ten goede.

Tukhut doucheruimte

Na een dagje klimmen, kanoën, wandelen, grotten, fietsen, etc. kan het vooruitzicht van een frisse douche, wonderen doen. De Tukhut beschikt daarom over een tweetal koud- en warm-water douches die beneden zijn gesitueerd. Voor de noodzakelijke douchemuntjes kun je terecht bij de dienstdoen patron. Een tip: elk douchemuntje staat garant voor circa 2 minuten warm water. Dus om daar maximaal van te profiteren: eerst inzepen met beetje koud water en dan pas het muntje in de meter gooien ;-).

Tukhut achtertuin

De Tukhut beschikt over 'n achtertuin die is voorzien van een mooi en ruim terras, gelardeerd met diverse bankjes en heel wat groen. 's Ochtends biedt de achtertuin een nog lekker koele plaats om de plannen voor de dag eens goed door te nemen. 's Middags is 't er meestal aangenaam verpozen onder de namiddagzon en worden de nodige wandel-/fiets-/kano- en klimervaringen uitgewisseld. En 's avonds is het bij onbewolkt weer een bijzondere ervaring om de sterrenhemel te bekijken.

In onze bijna onderhoudsvrije achtertuin vindt u tevens de Borgmanhut (het corveehok) met daarin alle schoonmaak- en reinigingspullen om de Tukhut "clean" te houden. En de Borgmanhut biedt ook nog voldoende ruimte om een aantal fietsen te plaatsen. De patron is desgevraagd graag bereid om de historie en naamgeving van dit karakteristieke houten gebouwtje nader toe te lichten.

Tukhut slaapvertrekken

De Tukhut beschikt over 44 slaapplaatsen die zijn verdeeld over een 4-tal slaapzalen. Deze eenvoudige slaapvertrekken zijn vernoemd naar de belangrijkste rotsmassieven die in Sy langs de Ourthe te vinden zijn: de Cathedrale, Nanduire, Vignoble en de Vièrge. In de traditie van het sober overnachten in een berghut, wordt dus ook in onze Tukhut op zogenaamde 'lagers' geslapen. Twee slaapzalen zijn zelfs voorzien van een 'extra' etage (lekker spannend voor de kids): het zogenaamde "Leni Boeve lager" en "Eef Boeve lager".

Tukhut wasruimtes

Op de eerste verdieping van de Tukhut zijn 'n tweetal gescheiden (en 's winters verwarmde) wasruimtes gesitueerd, een uiteraard voor de dames (met mogelijkheid om kinderen te verschonen) en een voor de heren. Beide wasgelegenheden zijn natuurlijk ruim voorzien van grote wasbakken, talrijke koudwater kranen en diverse spiegels. Tevens zijn er haakjes om uw handdoeken op te hangen en schapjes voor uw toilet-spullen. Kortom: een mooi stekje om een actieve dag "schoon" te beginnen cq te eindigen.

Tukhut toiletten

Tja, wat valt er over dit niet onbelangrijke sanitaire aspect van ons onderkomen te vertellen? De Tukhut beschikt over een viertal toiletten. Twee WC's zijn boven gesitueerd, aan het begin van de overloop en twee toiletten bevinden zich beneden, bij de douches. Wellicht ten overvloede: we maken daarbij geen onderscheid tussen "dames" en "heren". Dus gentlemen: hou het netjes en ga zitten als u plast ;-)